Specialisme

Naast het behandelingen van klachten/aandoeningen aan het bewegingsapparaat is de podotherapeut ook gespecialiseerd in de behandeling van de gevolgen van Reuma en Diabetes Mellitus type I en type II.

 

Kinderen

De kindervoet maakt een hele ontwikkeling door. Wanneer kinderen beginnen met lopen is er vaak een O-stand van de benen te zien. Rond het tweede jaar verandert dit in een X-stand. Vanaf het vijfde jaar wordt deze X-stand minder en corrigeren de voeten en benen zich totdat ze mooi recht staan. Rond het zevende levensjaar horen de voeten en benen helemaal recht te staan. 

Het wordt over het algemeen aangeraden om naar de podotherapeut te gaan als uw kind:

 

 

 • Regelmatig valt of over zijn/haar eigen voetjes struikelt  
 • Klaagt over vermoeidheid en/of niet lang kan lopen  
 • Niet graag loopt  
 • Pijnklachten heeft met lopen of sporten  
 • Na het zevende levensjaar platvoeten of een afwijkende stand van de benen heeft 
 • Pijn in enkels, knieën, benen, heupen of rug heeft  
 • Een afwijkende stand van de tenen heeft 
 • Ingegroeide teennagels heeft

 

Deze klachten kunnen worden veroorzaakt door een afwijkende stand van de voeten.

Jongeren

Ook als jongere kan je voet- of houdingsklachten ervaren. Dit kan bijvoorbeeld komen door overbelasting tijdens het sporten. Of misschien draag je niet helemaal de juiste schoenen. 

Ook kan het zijn dat je veel van je voeten vraagt door bijvoorbeeld een bijbaan. Een afwijkende stand van je voeten of tenen kan dan zorgen voor pijnklachten. Daarnaast is het ook mogelijk dat je last hebt van nagelproblemen. Voor al deze klachten kan podotherapie een oplossing bieden.

Volwassenen

U bent vaak druk in de weer met werk, sport en gezin. Dit kan belastend zijn voor het lichaam en voor voet- en/of houdingsklachten zorgen. Er bestaat een duidelijk verband tussen een afwijkende stand van de voeten en knie-, heupen rugklachten. Als u pijnklachten heeft aan uw voeten, knieën, heupen of rug, dan kan een podotherapeut wellicht een oplossing bieden. 

Een podotherapeut onderzoekt wat de oorzaak van de klacht is en wat te doen om de klacht te verhelpen. Een podotherapeutische inlay kan de voetstand ondersteunen en / of corrigeren en de klachten doen verminderen. Een zwangerschap is een prachtig moment in uw leven, maar er kunnen wel klachten aan het bewegingsapparaat optreden. Tijdens de zwangerschap verandert uw lichaam. 

U komt aan en onder invloed van hormonen verslappen de banden en spieren in uw voeten. De voeten en knieën moeten het extra gewicht tijdens de zwangerschap dragen. Hierdoor worden mogelijk al bestaande afwijkingen tijdens het staan en lopen langzaamaan erger. Een podotherapeut kan veel doen om die pijnklachten te verhelpen.

Diabetes mellitus (suikerziekte)

Mensen met diabetes mellitus (suikerziekte) hebben een grotere kans op voet- en huidproblemen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat één op de vier diabetici vroeg of laat te maken krijgen met voetproblemen. 

U kunt echter zelf ook veel doen om klachten te voorkomen of te verminderen, vraag ernaar bij uw podotherapeut. 

Voetproblemen bij diabetici hebben diverse oorzaken: 

 

 • Neuropathie: Door beschadiging van oppervlakkige zenuwen kan het voorkomen dat u minder of zelfs geen pijn voelt. Hierdoor kunnen wondjes ontstaan die moeilijk genezen. Een optimale suikerspiegel kan de kans op neuropathie verminderen 
 • Slechte doorbloeding: Diabetici hebben een grotere kans op wondjes die slecht genezen, omdat er - door een slechte doorbloeding naar de voeten - geen optimale bloed- en zuurstoftoevoer kan plaatsvinden 
 • Infectiegevaar: Patiënten met diabetes kunnen vatbaarder zijn voor infecties. Een kalknagel is hiervan een voorbeeld.

Door het tijdig ingrijpen van uw podotherapeut kunnen voetklachten en/of wondjes worden beperkt of voorkomen. Laat jaarlijks uw voeten door een podotherapeut controleren, want voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

 

 

Reuma

Op dit moment zijn er meer dan 200 aandoeningen bekend, die onder de term ‘reuma’ vallen. Iedere reumatische aandoening heeft zijn eigen oorzaken, symptomen en gevolgen, maar uit onderzoek is gebleken dat 80-96% van alle reumapatiënten voetklachten heeft! Door ontstekingsprocessen in en rondom de voetgewrichten verandert uiteindelijk de voetvorm en raken gewrichten beschadigd. De volgende indicaties zijn er voor podotherapie: \

 

 • Afwijkende teenstanden  
 • Pijnlijke tenen en/of nagels  
 • Voorvoetklachten  
 • Eelt- en/of likdoornvorming  
 • Afwijkende voetstanden  
 • Pijn in de hiel  
 • Knie-, heup- en rugklachten

 

Door tijdig ingrijpen van de podotherapeut wordt getracht om voetklachten te verminderen en om pijn te bestrijden. Let wel: volledige genezing van de reumatische voetklachten is niet mogelijk. 

 

Sport algemeen

Steeds meer mensen sporten en bewegen. Dit heeft een positief effect op de gezondheid. Maar toch lopen sporters jaarlijks zo’n 3,7 miljoen blessures op. Tijdens het sporten vraagt u meer van uw lichaam, waardoor vooral in gewrichten, spieren en pezen klachten kunnen ontstaan. Voeten spelen een belangrijke rol bij het sporten. Als uw voeten niet optimaal (kunnen) functioneren, dan kunnen ook de knieën, heupen en rug verkeerd belast worden. Hierdoor kunnen de spieren en gewrichten in uw lichaam niet goed samenwerken en is optimaal sporten niet mogelijk.

Niet alleen pijn aan de voeten kan aanleiding zijn voor een bezoek aan de podotherapeut. Ook bij pijn in de enkels, knieën, benen, heupen of rug kan een podotherapeut helpen. Deze klachten kunnen namelijk veroorzaakt worden door een verkeerde stand van de voet.

Fietsen/wielrennen

Hoe vaker en hoe langer u fietst, hoe groter de kans dat u blessures oploopt. Het komt regelmatig voor dat fietsers last krijgen van hete of prikkende voeten. De brandende pijn begint vaak in de bal van de voet en spreidt zich langzaam uit naar de hele voet, inclusief de tenen.

Tijdens het fietsen heeft de voet ook een grote invloed op de stand van de knie. De beweeglijkheid van de voet, de plaatsing van de voet en de mobiliteit van de grote teen zijn van invloed op de zijdelingse bewegingen van de knie. De knie hoort tijdens het fietsen zo recht mogelijk boven de voet te blijven. Een podotherapeutische inlay kan ook de stand van de knie positief beïnvloeden.

Neem contact op met de podotherapeut als u (voet) klachten heeft tijdens het fietsen. De podotherapeut kan met verschillende therapieën de klachten verhelpen.

Hardlopen

Hardlopen is gezond en leuk. Helaas kunnen er bij het hardlopen ook blessures ontstaan, meestal door overbelasting. Tijdens het hardlopen zet u talloze malen af met uw voeten en landt u er even vaak op, waardoor de enkels, knieën, heupen en de rug flink belast worden. 

Beginnende overbelasting herkent u aan zeurderige pijn of stijfheid die in eerste instantie alleen (de ochtend) na een zware training optreedt. Later komt dit ook opzetten zodra u start met een training. Wanneer u op de plek van de beginnende blessure drukt, voelt u een felle pijn. In het begin kunt u vaak nog wel door deze pijn of stijfheid heen lopen. Dat is echter niet verstandig, want de pijn en stijfheid komen altijd terug en worden uiteindelijk steeds intenser. Veel voorkomende blessures bij het hardlopen zijn knieklachten, scheenbeenirritatie, achillespeesklachten en enkelklachten.

Tennis

Tennis is een populaire sport. De afmetingen van een tennisbaan zijn klein vergeleken met speelvelden van andere sporten. Tennis is daardoor een spel van korte sprintjes, explosieve bewegingen en snelle wendingen. Dat vereist snel en efficiënt voetenwerk, explosieve start-, rem- en sprongkracht gecombineerd met lenigheid.

Door deze explosieve bewegingen kunnen gemakkelijk blessures ontstaan. Tennissers raken vooral geblesseerd aan de enkel, knie, schouder en elleboog. Doordat de voeten een belangrijke rol spelen bij tennis, kan een podotherapeut veel voor u betekenen. Niet alleen bij pijn aan de voeten kan een bezoek worden gebracht aan de podotherapeut. Juist ook bij pijn in de enkels, knieën, benen, heupen en rug kan een podotherapeut helpen. Al die klachten kunnen namelijk worden veroorzaakt door een verkeerde stand van de voeten.

 

 

Veldsporten 

Veldsporten zoals voetbal en hockey zijn populaire sporten. Helaas zijn ze wel blessuregevoelig. Voetballers hebben bijvoorbeeld, in vergelijking met andere sporters, de meeste blessures in Nederland. 

 In een teamsport is er grote kans op een aanvaring met een te genstander. Daarnaast speelt de kwaliteit van het veld een rol bij veldsporten. Een scheve graspol kan al een verstuikte enkel veroorzaken. Ook krijgen uw voeten tijdens het sporten heel wat te verduren. Al deze aspecten kunnen blessures veroorzaken. Heeft u regelmatig pijn aan uw voeten, of heeft u last van uw knieën, heupen, rug of spieren? Een afwijkende voetstand of een verkeerd looppatroon kan hiervan de oorzaak zijn. 

 Een optimale voetfunctie zorgt voor een sneller herstel bij bestaande klachten, verkleint de kans op blessures en kan zelfs uw sportprestaties verhogen. De podotherapeut kan hierbij een belangrijke rol spelen.  

Oncologische voetzorgverlening

Binnen Podocentrum Noord Nederland zijn er podotherapeuten werkzaam welke zich hebben gespecialiseerd tot oncologisch voetzorgverleners.

Oncologisch voetzorgverlener

Een oncologisch voetzorgverlener (OVV) verleent voetzorg aan kankerpatiënten. Een oncologisch voetzorgverlener is opgeleid om voeten te screenen, bijwerkingen van behandelingen te herkennen, de voeten te verzorgen – mits de situatie dat toelaat – en bevindingen terug te koppelen aan het oncologisch behandelteam. Een oncologisch voetzorgverlener kan ook preventieve maatregelen nemen zodat eventuele klachten voorkomen kunnen worden.

Doel

Het doel van oncologisch voetzorg is de voeten van kankerpatiënten in een zo optimaal mogelijke conditie te brengen en te houden. Zo wordt de veiligheid en de gezondheid van de kankerpatiënt ondersteund. Deze vorm van voetzorg wordt altijd verleend in afstemming met het behandelteam.

Behandeling van kanker

Iemand die een behandeling voor de ziekte kanker ondergaat, kan te maken krijgen met bijwerkingen. Een behandeling met chemotherapie of doelgerichte therapie kan bijvoorbeeld bijwerkingen geven een de nagels en huid van de voeten. Ook kan de lichamelijke weerstand in een bepaalde periode van de behandeling laag zijn. Voor de voetzorgverlener is het van belang te weten wanneer zo’n periode zich voordoet, omdat bepaalde handelingen dan niet verricht mogen worden.

Bent u kankerpatiënt, dan is het van belang dat u een oncologisch voetzorgverlener laat weten dat u onderbehandeling bent. Meld wanneer de laatste chemokuur of bestraling heeft plaatsgevonden en wie uw oncologisch behandelaar en huisarts zijn. Een kankerpatiënt mag namelijk niet zonder meer een voetzorg traject ondergaan. Een oncologisch voetzorgverlener kan overleg plegen met uw medisch specialist.

Intakegesprek

De eerste afspraak bij een oncologisch voetzorgverlener is een intakegesprek. De patiënt vult een korte vragenlijst in, onder meer over de klachten, het ziekteverleden, eventuele medicatie en orthopedisch hulpmiddelen. Als iemand actief wordt behandeld voor kanker, is het belangrijk dat de verpleegkundige of behandeld arts aangeeft dat er geen contra-indicatie is voor de voetzorg.

Signaalfunctie

De huid en de nagels hebben belangrijke signaalfunctie. Veranderingen kunnen een indicatie zijn voor verwijzing naar het oncologisch behandelteam. Een oncologisch voetzorgverlener kan hierin een belangrijke rol vervullen.

Screening

Voordat een kankerpatiënt behandeld wordt, kan een oncologisch voetzorgverlener de voeten preventief screenen. bij dit onderzoek worden de voeten gecontroleerd op de aanwezigheid van huid- en voetproblemen, zoals mogelijke wondjes, schimmelinfecties of nagelaandoeningen. Eventuele waarnemingen kunnen belangrijk zijn voor de behandeling.

Hand-voetsyndroom

De mogelijke bijwerking van chemotherapie is het hand-voetsyndroom. Mogelijke klachten zijn: blaren, infecties, jeuk, pijn of gevoeligheid, roodheid, een schilferende of vervellende huid of zwelling aan beide voeten tegelijkertijd. Als een oncologisch voetzorgverlener deze klachten signaleert, zal deze de behandelend specialist hiervan op de hoogte brengen.

Bent u kankerpatiënt, dan kan uw behandelend arts of verpleegkundige u verwijzen naar een oncologisch voetzorgverlener voor een voetbehandeling. Zonder uw toestemming mag een oncologisch voetzorgverlener geen medische informatie uitwisselen. Daarom worden bevindingen voor de arts of verpleegkundige aan u meegegeven. Voetzorg trajecten bij kankerpatiënten worden alleen ingezet met toestemming van de behandelend specialist of verpleegkundige.

Oncologisch voetzorg behandeling

Een oncologisch voetzorg behandeling kan bestaan uit: het verwijderen van pathologisch eelt, het dunner frezen van verdikte nagels, het reguleren van ingegroeide nagels en het repareren van gespleten nagels.

Een ontspannende voet- en onderbeenmassage is ook mogelijk. Er wordt een speciale massagetechniek toegepast zonder enige vorm van druk. Een oncologisch voetzorgverlener weet wanneer deze massage techniek wel en niet toegepast mag worden. Bij sommige vormen van kanker of bijwerkingen als gevolg van de behandeling, is elke vorm van massage contra-geïndiceerd.

Communicatie

Iemand bij wie kanker is geconstateerd, heeft vaak slecht nieuws te verwerken gekregen. Een oncologisch voetzorgverlener kan op een professionele manier omgaan met de emoties die hieruit voortkomen. Uiteraard is dit een vertrouwelijk gesprek.

De specialisatie oncologisch voetzorgverlener is mede gestart naar aanleiding van een onderzoek onder 8.000 voetzorgverleners in Nederland. Van hen heeft 80% aangegeven dat er vaak mensen in de praktijk komen die actief voor kanker worden behandeld. Deze voetzorgverleners hebben ook aangegeven onvoldoende kennis te hebben van kanker, de behandelingen en de bijwerkingen ervan. Daardoor kunnen zij veilige voetzorgverlening niet garanderen.

Opleiding

Een oncologisch voetzorgverlener heeft een aanvullende opleiding gevolgd van theoriedagen en praktijkdagen. De praktijk bestaat uit stages op een oncologieafdeling van een ziekenhuis, een inloophuis voor kankerpatiënten en een hospice. Deze informatie is van algemene aard en is bedoeld om een kankerpatiënt een beeld te geven van de zorg en de voorlichting die hij/ zij kan verwachten.

Register Stichting OOK (Optimale Ondersteuning bij Kanker)

Podocentrum Noord Nederland staat ingeschreven in het register van Stichting OOK. Stichting OOK ondersteunt kankerpatiënten en naasten om zo goed mogelijk om te gaan met de impact van kanker door het bieden van de juiste ondersteuning op het juiste moment. In samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis en de Vruchtenburg ontwikkelt Stichting OOK een digitaal hulpmiddel om kankerpatiënten en naasten te helpen bij het vinden van passende vormen van ondersteuning in de regio. Dit kan dus ook voetzorg zijn door oncologische voetzorgverleners.

Afspraak maken

 

Podocentrum 

Noord Nederland

Missie Podocentrum Noord Nederland

Podocentrum Noord Nederland wil optimale podotherapeutische patiëntenzorg voor voet- en houdingsgerelateerde klachten bieden in de zin van preventieve zorg, curatieve zorg en prestatiebevordering, waarbij de patiënt centraal staat. 

Met de patiënt wordt samen gekeken naar de beste behandeling en begeleiding van het klachtenbeeld en indien noodzakelijk zal er multidisciplinair worden gewerkt met collega-podotherapeuten, de huisarts of andere specialisten.

Podocentrum Noord Nederland hecht veel waarde aan de tevredenheid van de patiënt. De praktijk wil zorg aanbieden waarbij de podotherapeuten hun kennis en vaardigheden bijhouden en verbreden middels het volgen van scholing en cursussen.

Visie Podocentrum Noord Nederland

Podocentrum Noord Nederland wil in een veranderende gezondheidszorg de maximale podotherapeutische zorg bieden aan een brede patiëntengroep. De praktijk ziet het als haar taak de patiënten duidelijk en open te informeren om een optimale samenwerking tussen de patiënt en de podotherapeut te garanderen. 

Middels het delen van kennis en het aanscherpen en opbouwen van (multidisciplinaire) samenwerkingsverbanden wordt de kwaliteit van de patiëntenzorg vergroot.

 

Podocentrum Noord Nederland heeft diverse locaties

 • Assen
 • Geesbrug
 • Dronten
 • Nieuwlande (Hoogeveen)