Kapselontsteking aan de teengewrichten

Het kapsel van een teengewricht kan ontsteken door herhaaldelijke overbelasting of als gevolg van een trauma. Het omliggende weefsel van het gewricht zal tekenen van ontsteking vertonen (warm, rood en dik). Zo’n ontsteking kan ook ontstaan in combinatie met artritis.

 

Klachten  

  • Pijn onder de bal van de voet en in de teengewrichten  
  • Ochtendstijfheid, startpijn en pijn na langere belasting

 

Diagnose door uw podotherapeut

Uw podotherapeut stelt de diagnose aan de hand van een voet- en houdingsonderzoek. Herkenbaar kan zijn:  

  • Zwelling en roodheid van de bal van de voet   
  • Pijn bij bewegingen in de voorvoet en van de tenen

 

 

Therapie

Als er sprake is van een afwijking in de voetstand of voetfunctie, dan kunnen er podotherapeutische inlays worden vervaardigd. Daardoor worden de voeten gecorrigeerd en ondersteund tijdens het staan en lopen. Ook kan uw podotherapeut u een schoenadvies geven. Daarbij let de therapeut onder andere op de stevigheid, hakhoogte en buigzaamheid van de schoenen. Daarnaast is vooral een stevige loopzool van belang. Wanneer een ‘klauwstand’ van de tenen de klachten veroorzaakt, kan er een siliconenorthese (teenstukje) gemaakt worden. Dit zorgt voor meer strekking van de tenen. Wanneer er sprake is van een ontsteking, adviseert de podotherapeut om rust te houden en het gewricht te koelen met ijs. Zes tot tien weken na het onderzoek en de therapie komt u opnieuw langs bij de podotherapeut voor een controle.

Herstel

De klachten die ontstaan door een ontsteking van een teengewricht zijn goed te behandelen. Bij 90% van de patiënten zijn de klachten na de behandeling minder geworden, 37% is na acht weken klachtenvrij.  

Afspraak maken

 

Podocentrum 

Noord Nederland

Missie Podocentrum Noord Nederland

Podocentrum Noord Nederland wil optimale podotherapeutische patiëntenzorg voor voet- en houdingsgerelateerde klachten bieden in de zin van preventieve zorg, curatieve zorg en prestatiebevordering, waarbij de patiënt centraal staat. 

Met de patiënt wordt samen gekeken naar de beste behandeling en begeleiding van het klachtenbeeld en indien noodzakelijk zal er multidisciplinair worden gewerkt met collega-podotherapeuten, de huisarts of andere specialisten.

Podocentrum Noord Nederland hecht veel waarde aan de tevredenheid van de patiënt. De praktijk wil zorg aanbieden waarbij de podotherapeuten hun kennis en vaardigheden bijhouden en verbreden middels het volgen van scholing en cursussen.

Visie Podocentrum Noord Nederland

Podocentrum Noord Nederland wil in een veranderende gezondheidszorg de maximale podotherapeutische zorg bieden aan een brede patiëntengroep. De praktijk ziet het als haar taak de patiënten duidelijk en open te informeren om een optimale samenwerking tussen de patiënt en de podotherapeut te garanderen. 

Middels het delen van kennis en het aanscherpen en opbouwen van (multidisciplinaire) samenwerkingsverbanden wordt de kwaliteit van de patiëntenzorg vergroot.

 

Podocentrum Noord Nederland heeft diverse locaties

  • Assen
  • Geesbrug
  • Dronten
  • Nieuwlande (Hoogeveen)