Peesplaatontsteking/hielspoor

Een peesplaatontsteking (fasciitis plantaris), in de volksmond vaak een hielspoor genoemd, is een irritatie van de peesplaat onder de voet. Deze aandoening komt vooral voor bij hardlopers, bij mensen met werk en/of hobby’s waarbij veel wordt gestaan en gelopen, bij mensen met overgewicht en bij zwangere vrouwen. Een peesplaatontsteking start met een overbelasting, welke haarscheurtjes in de peesplaat veroorzaakt. Genezing ’s nachts zorgt daaropvolgend voor verkleving, welke weer in cyclus gevolgd wordt door haarscheurtjes na belasting.

 

Klachten

 • Klachten die kunnen voorkomen bij een peesplaatontsteking zijn:
 • Pijn rond de achter- en middenvoet
 • Pijn onder de hiel met uitstraling naar de tenen
 • Stekende of zeurende pijn
 • Pijnlijke eerste stappen na rust

 

 

Diagnose door uw podotherapeut

Uw podotherapeut stelt de diagnose ana de hand van een voet- en houdingsonderzoek. Herkenbaar kan zijn:

 • Pijn bij druk onder de hiel en op de peesplaat  
 • Pijn wanneer u op uw tenen staat

 

 

Therapie

Als er sprake is van een afwijking in de voetstand of voetfunctie, dan worden er corrigerende podotherapeutische inlays vervaardigd. Deze ontlasten en ondersteunen de peesplaat. Andere therapieën die mogelijk zijn bij het behandelen van een peesplaatontsteking zijn strekoefeningen, intapen van de voet, een nachtspalk en shockwavetherapie. Rust is belangrijk voor het herstel van de ontsteking. Na de rustperiode kan de belasting van de voet weer langzaam worden opgebouwd. Zes tot tien weken na het onderzoek en de therapie komt u opnieuw langs bij de podotherapeut voor een controle.

Herstel

Het herstel van een chronische peesplaatonsteking duurt drie tot negen maanden. Bij 88% van de patiënten zijn de klachten na drie tot negen maanden verminderd, waarvan 20% na acht weken klachtenvrij is. Hoe langer de klachten aanwezig zijn, hoe lager de herstelperiode zal zijn.

Afspraak maken

 

Podocentrum 

Noord Nederland

Missie Podocentrum Noord Nederland

Podocentrum Noord Nederland wil optimale podotherapeutische patiëntenzorg voor voet- en houdingsgerelateerde klachten bieden in de zin van preventieve zorg, curatieve zorg en prestatiebevordering, waarbij de patiënt centraal staat. 

Met de patiënt wordt samen gekeken naar de beste behandeling en begeleiding van het klachtenbeeld en indien noodzakelijk zal er multidisciplinair worden gewerkt met collega-podotherapeuten, de huisarts of andere specialisten.

Podocentrum Noord Nederland hecht veel waarde aan de tevredenheid van de patiënt. De praktijk wil zorg aanbieden waarbij de podotherapeuten hun kennis en vaardigheden bijhouden en verbreden middels het volgen van scholing en cursussen.

Visie Podocentrum Noord Nederland

Podocentrum Noord Nederland wil in een veranderende gezondheidszorg de maximale podotherapeutische zorg bieden aan een brede patiëntengroep. De praktijk ziet het als haar taak de patiënten duidelijk en open te informeren om een optimale samenwerking tussen de patiënt en de podotherapeut te garanderen. 

Middels het delen van kennis en het aanscherpen en opbouwen van (multidisciplinaire) samenwerkingsverbanden wordt de kwaliteit van de patiëntenzorg vergroot.

 

Podocentrum Noord Nederland heeft diverse locaties

 • Assen
 • Geesbrug
 • Dronten
 • Nieuwlande (Hoogeveen)